-
12 aug 14
Nieuwe etiketteringswetgeving per 14 december 2014
Op 14 december 2014 gaat de nieuwe etiketteringswet in. De nieuwe Verordening (EU) Nr. 1169/2011 die aan de etiketteringswetgeving ten grondslag ligt, regelt specifiek de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten. Tot eind 2014 geldt een overgangstermijn; tot dan mogen voorverpakte levensmiddelen voldoen aan de huidige etiketteringseisen.
Belangrijkste wijzigingen
De grootte van de letters op de verpakking of het etiket wordt voorgeschreven.
Allergenen moeten opvallend worden vermeld. Voedingswaardevermelding wordt voor alle levensmiddelen verplicht (op een enkele uitzondering na).
Gegevens van de producent, verpakker of verkoper moeten van de in de EU gevestigde exploitant zijn.
Land van oorsprong van het primaire ingrediënt moet zijn vermeld.
De datum van invriezen moet zijn vermeld.
De term ‘ontdooid’ moet zijn vermeld als het product ontdooid is en het proces van invriezen en ontdooien de kwaliteit van het levensmiddel kan beïnvloeden.
De term ‘met toegevoegd water’ moet zijn vermeld bij vleesbereidingen en vleesproducten die er als 1 stuk uitzien, als het watergehalte meer dan 5% is.
De term ‘samengesteld uit stukjes vlees/vis’ moet zijn vermeld als de indruk wordt gewekt dat het levensmiddel uit 1 stuk bestaat.