Site Title

Blog

Hier wat laatste berichten
  • 11 feb 14

  • Joost Verbruggen

  • News

De 10 tips voor de inzet van QR

1. Maak hem niet te klein!
Veel ontwerpers en creatieven vinden de QR-code maar een gedrocht. Soms wordt de QR-code daarom in een blad heel klein afgedrukt. Maar hierdoor is de QR-code slecht scanbaar. De minimale afmeting op papier is 1,5 x 1,5 cm. Sommige camera’s in telefoons kunnen kleinere QR’s wel aan, maar dan bereik je een groot deel van je doelgroep niet. Let wel, de grote van je QR is afhankelijk van de hoeveelheid ‘informatie’ die je erin stopt. Bij 1,5 x 1,5 cm maken we gebruik van een korte URL (link). Hoe groter de URL, hoe meer  ‘informatie’ je in de QR-code stopt en hoe groter de QR-code weer wordt.

2. Gebruik geen grote URL
Gebruik een URL-shortner in en maak daarmee je QR-code minder groot. De hoeveelheid informatie die je stopt in een QR-code zorgt ervoor dat een QR-code groter en ingewikkelder wordt om te scannen. Om een QR-code beter en sneller scanbaar te maken moet je een URL-shortner in te zetten. Je kunt bijvoorbeeld Bit.ly inzetten of je eigen URL-shortner maken. Meer tips over URL-shortning lees je in het artikel ‘Iedereen een eigen verkorte URL ’. Naast de compacte informatie heeft het gebruik van een URL-shortner nog een voordeel, het zorgt ervoor dat je kunt meten wie er via de QR-code op je website komen.

3. Maak je resultaten meetbaar
Door het gebruik van een URL-shortner maak je de QR-code meetbaar. Het is natuurlijk interessant om te weten hoe vaak een QR-code wordt gescand en welk middel het beste heeft gescoord in jou QR-campagne. Bit.ly ondersteunt bijvoorbeeld dit soort statistieken bij haar verkorte URL’s. Zorg ervoor dat wanneer je dezelfde QR-code op verschillende communicatie-uitingen gebruikt, maak dan verschillende short-urls aan. Dit zorgt ervoor dat je de conversie van elke communicatie-uiting te meten is.

4. Houd rekening met de afstand
Het begint een trend te worden om de QR-code overal op te plaatsen.  Grote bouwborden, spandoeken langs de weg, verpakkingen in de supermarkt. Soms loop je langs een QR-code die op 10 meter afstand is afgedrukt op slechts enkele vierkante centimeters. Dit kan onmogelijk gescand worden. Hou daarom rekening met de afstand tot je publiek.

5. Zorg voor een groot contrast
Steeds vaker zie je QR-codes die niet meer de traditionele zwart-wit kleurstelling hebben. Dit wordt meestal uit vormgevingsoogpunt gedaan, om ervoor te zorgen dat de QR-code minder opvalt of beter in de stijl van de communicatie-uiting past. De nieuwste telefoons hebben geen problemen met andere kleuren, zo lang het contrast maar groot genoeg is. Er zijn helaas nog veel telefoons die de QR-code niet herkennen wanneer deze niet zwart-wit is. Ik raad daarom af om andere kleuren te gebruiken. Wil je dit toch doen, test de QR-code met verschillende telefoons!

6. Maak gebruik van een vector-bestand (.eps)
Voor drukwerk en uitvergrotingen van een QR-code. Een QR-code maken is heel makkelijk. Je zoekt via Google naar een generator en je maakt een QR-code. Vaak krijg je echter een .jpg of een .png. Deze zijn niet geschikt voor het drukken van bijvoorbeeld een flyer, op een advertentie of in een magazine. Gebruik daarom een QR-code generator waarbij je een QR-code kan maken als vector-bestand (.EPS). Een goede QR-code generator is die van Keremerkan.

7. Verwijs naar een mobiele website
Een veel gemaakte fout is het inzetten van een QR-code die doorverwijst naar een normale website. Een groot deel van de normale websites zijn niet geschikt voor je mobiele telefoon, denk hierbij aan slechte usability en beperkte functionaliteiten. Verwijs dus door naar een speciaal ontwikkelde mobiele variant. Veel social media platformen zijn wel mobiel geschikt, denk hierbij aan Twitter, Facebook en Youtube. Het inzetten van een QR-code en verwijzen naar deze pagina’s werkt perfect. Wil je graag een mobiele website maken van je normale website, lees dan het artikel ‘Stappenplan: hoe maak ik mijn website geschikt voor mobiel internet?‘.

8. Geen Flash
Als je dan toch doorverwijst naar een normale website, zorg dat deze website geen Flash bevat. Het mobiel bekijken van websites met Flash is ‘not done’.  Android telefoons beschikken over flashondersteuning, iPhones spelen echter geen Flash af. Dit zorgt ervoor dat een groot deel van de QR-code scanners deze pagina niet kan bekijken (en teleurgesteld is en afhaakt).

9. Verplaats je in de doelgroep
Het klinkt erg voor de hand liggend, maar als je doelgroep niet beschikt over een smartphone, dan heeft een QR-code helemaal geen zin. Verplaats je in de doelgroep, weten zij wat een QR-code is en hebben zij een smart phone? In het artikel ‘QR codes, daar moeten we ‘iets’ mee hoor’ wordt hier uitgebreider op in gegaan.

10.  Test de gemaakte QR-code!
Bovenstaande tips zijn richtlijnen voor het gebruik van QR-codes. Er zijn natuurlijk allerlei factoren die alsnog kunnen zorgen dat de werking van een QR-code anders uitpakt. Kortom, test de QR-code zelf met een aantal verschillende telefoons. Gebruik bij de test in ieder geval een iPhone 3 & 4, een aantal Android telefoons en een Blackberry. Er is namelijk nog een groot verschil in kwaliteit van camera en software op de smart phones.

Recente berichten

  • Een goed visitekaartje garandeert je als ondernemer zeker niet van succes, maar het kan je wel een beetje helpen. Vaak is een visitekaartje onderdeel van je eerste...
  • Kleuren roepen bepaalde associaties op en zijn van invloed op het koopgedrag van consumenten. Kleurkeuze speelt daarom een belangrijke rol bij het ontwerpen van verpakkingen, als onderdeel...
  • …als de werkdruk in uw bedrijf tot grote hoogte oploopt, en er (even) behoefte is aan een extra DTP’er die u – spreekwoordelijk- om een boodschap kunt...
  • Revolutionair vernieuwd. De 2014 release van de Adobe Creative Cloud. Tijdens dit unieke tweedaagse evenement leer je alles over de nieuwste ontwikkelingen binnen de Creative Cloud. Als...
back to top